Nu besteld, morgen in huis
2 jaar garantie
Grote eigen voorraad
Gratis verzending vanaf € 20,- NL en BE
Klantbeoordeling 9.1
SmarthomeKoning
 • Bekijk alle verlichting
  • Led strips
   Led strips
   Complete led strip sets, losse strips en losse onderdelen. Uitgebreid assortiment.
  • Led profielen
   Led profielen
   Aluminium profielen voor led strips. Verkrijgbaar in lengtes van 1 t/m 4 meter.
  • Slimme verlichting
   Slimme verlichting
   LED lampen, spots en strips bedienen met de smartphone en tablet. Android en iPhone App.
  • Bouwlampen
   Bouwlampen
   Uitgebreid assortiment LED bouwlampen. Voor particulier en professional.
  • Solar tuinverlichting
   Solar tuinverlichting
   Nieuwste generatie LED buitenlampen op zonne-energie. Hoge kwaliteit solar verlichting.
  • SmarthomeKoning
   SmarthomeKoning
   Alles voor uw smart home. Eenvoudig te bedienen met één gratis app.

Wat is een smart home? Start met uw huis van de toekomst

U heeft vast wel eens van de term “smart home” gehoord. Maar wat is een smart home? In dit artikel vertellen wij u alles over smart homes, wat u er mee kunt doen en hoe u het beste kunt starten.

Zonder technische kennis kunt u namelijk uw eigen smart home opzetten.

Wat is een smart home?

Een smart home, of slim huis, is een woning waarin apparaten en systemen met elkaar communiceren en bediend worden via internet, ook wel domotica genoemd.

Denk hierbij aan verlichting die zich aanpast aan uw dagritme, verwarming die aangaat wanneer u thuis komt, of alarmsystemen die u via uw smartphone in de gaten houdt. Deze technologie maakt het leven niet alleen gemakkelijker en comfortabeler, maar kan ook helpen om energie te besparen en de veiligheid te verhogen.

Kortom, een smart home zorgt ervoor dat uw huis slim met u meedenkt en werkt, waardoor uw dagelijks leven een stukje soepeler verloopt.

Wat is een smart home?

Hoe werkt een smart home?

Een smart home werkt op basis van een netwerk van verbonden apparaten die via verschillende protocollen met elkaar communiceren. Dit netwerk kan bestaan uit een breed scala aan apparaten zoals verlichting, thermostaten, beveiligingscamera's, slimme speakers, en nog veel meer. Door alle apparaten te automatiseren werkt uw huis automatisch op basis van uw voorkeuren. In veel gevallen wordt een smart home aangestuurd via een smart home hub.

Wat is een smart home hub?

Een smart home hub is het brein van uw slimme woning. Deze centrale hub of smartphone-app fungeert als besturingscentrum waarmee u instellingen kunt aanpassen, apparaten kunt aansturen en automatiseringen kunt programmeren. De hub zorgt ervoor dat verschillende slimme apparaten met elkaar kunnen communiceren, zelfs als ze verschillende protocollen gebruiken.

Met een smart home hub kunt u bijvoorbeeld regelen dat de verwarming aangaat bij een bepaalde temperatuur in huis of dat de lichten automatisch aangaan bij zonsondergang. Zo creëert u met minimale inspanning een comfortabele, veilige en energie-efficiënte leefomgeving.

Wat is een smart home hub?

Wat zijn de voordelen van een smart home?

Met een slimme woning kunt u uw dagelijks leven aanzienlijk vereenvoudigen en verrijken. Hier zijn enkele mogelijkheden:

 • Comfort verhogen: Stel de temperatuur, verlichting, en zelfs uw koffiezetapparaat in om automatisch aan te passen aan uw leefritme. Uw huis verwelkomt u altijd in de ideale sfeer.
 • Energie besparen: Slimme thermostaten en verlichting passen zich aan uw aanwezigheid aan, zodat u nooit energie verspilt. Dit is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.
 • Veiligheid verbeteren: Met slimme deursloten, camera's en rookmelders is uw huis altijd bewaakt, ook als u er niet bent. Ontvang meldingen op uw telefoon bij ongebruikelijke activiteiten.
 • Entertainment: Integreer uw entertainment systeem met uw smart home voor de ultieme ervaring. Bedien uw TV, muzieksystemen en zelfs slimme gordijnen met één druk op de knop of een spraakcommando.
 • Gezondheid en welzijn: Monitor de luchtkwaliteit in uw huis of stel een slimme slaaptracker in die helpt bij het verbeteren van uw slaappatroon.
 • Gemak: Bestuur uw gehele huis via één app op uw smartphone of spraakbesturing zoals Google Home of Amazon Alexa. Of u nu op de bank ligt of aan de andere kant van de wereld bent.

Kortom, een smart home biedt u controle, gemak en gemoedsrust, terwijl het ook helpt om uw levensstijl te verbeteren.

Welke smart home producten zijn er?

Slimme apparaten worden steeds populairder. Naast slimme lampen zijn er nu ook slimme koffiezetapparaten, wasmachines, slimme koelkast en zelfs muizenvallen. In de woonkamer kunt u slimme verlichting installeren die zich automatisch aanpast aan zonsopkomst en ondergang. Gordijnen kunnen automatisch openen en sluiten, en een robotstofzuiger kan schoonmaken als u weg bent. Voor een ultieme bioscoopervaring kunnen apparaten samenwerken om lampen te dimmen en gordijnen te sluiten bij het starten van een film.

In de keuken kunnen slimme apparaten het werk en de sfeer verbeteren. Bewegingssensoren passen de verlichting aan, en slimme stekkers kunnen uw koffiezetapparaat bedienen, zodat u altijd verse koffie heeft.

Welke smart home producten zijn er?

In de slaapkamer zorgen slimme apparaten voor extra comfort. Gordijnen kunnen automatisch sluiten en de verlichting kan dimmen bij het slapengaan. Voor een ontspannen ochtend kunnen de verlichting en gordijnen geleidelijk openen op een door u ingestelde tijd.

Slimme apparaten maken uw huis comfortabeler, efficiënter en veiliger. Begin met basisapparaten en breid geleidelijk uit naar meer geavanceerde automatiseringen.

Hoe begint u aan een slim huisautomatisering?

Nu u bekend bent met de voordelen van een smart home, vraagt u zich misschien af waar te beginnen. Gelukkig is het opzetten van een slim huis niet duur of ingewikkeld.

Begin met slimme verlichting. Slimme lampen zijn eenvoudig te installeren en werken vaak via uw bestaande wifi-netwerk. Dit maakt ze een toegankelijke en betaalbare eerste stap.

Een slimme deurbel is ook een goede start. Deze verhoogt de veiligheid van uw huis en is makkelijk te installeren. U kunt via een app altijd zien wie er voor de deur staat.

Voor meer geavanceerde automatisering kunt u slimme sensoren toevoegen die werken met uw verlichting. Denk aan lampen die aangaan bij beweging. Hiervoor heeft u vaak een smart home hub nodig.

Met deze basis kunt u uw smart home geleidelijk uitbreiden en optimaliseren. Bedenk manieren zodat verschillende apparaten met elkaar samenwerken, hierdoor wordt uw systeem nog slimmer.

De kosten van een smart home

De kosten van een smart home variëren sterk, afhankelijk van de gewenste functies en apparaten. Een basisconfiguratie kan al beginnen bij € 100 tot € 200, met slimme lampen, een slimme deurbel en enkele sensoren. Voor een uitgebreidere setup, inclusief slimme thermostaten, slimme beveiligingscamera en geavanceerde automatiseringen, moet u rekening houden met een investering tussen de € 500 en € 2000.

Houd er rekening mee dat sommige apparaten een smart hub nodig hebben, wat extra kosten met zich meebrengt. Daarnaast kunnen er maandelijkse abonnementskosten zijn voor bepaalde diensten, zoals cloudopslag voor beveiligingscamera's. Ondanks de initiële investering, kunnen slimme apparaten helpen om energie te besparen en de veiligheid te verhogen, wat op lange termijn kostenbesparend kan zijn.

De verschillende protocollen van een slim huis

Bij het opzetten van een slimme woning zijn wifi, Zigbee en bluetooth de meest gebruikte communicatieprotocollen. Het is belangrijk om de verschillen en voor- en nadelen te kennen.

Wifi is het meest toegankelijk. Slimme wifi-apparaten koppelt u direct aan uw wifi-netwerk (2,4GHz) zonder aparte smart hub. Batterij-gevoede wifi-apparaten hebben echter een kortere batterijduur en veel wifi-apparaten kunnen uw netwerk minder stabiel maken.

De verschillende protocollen van een slim huis

Zigbee is een alternatief dat ook op 2,4GHz werkt maar een afgesloten netwerk gebruikt, wat voorkomt dat het uw wifi stoort. Wel is een aparte hub nodig. Zigbee is ideaal voor sensoren en batterij-gevoede producten vanwege het lage batterijverbruik. De mesh-technologie zorgt voor een stabieler netwerk met groter bereik en apparaten communiceren onderling zonder tussenkomst van de hub.

Bluetooth wordt vooral gebruikt bij het koppelen van apparaten. Met uw smartphone legt u de eerste verbinding waarna u het wifinetwerk kunt instellen. Bluetooth heeft een klein bereik en werkt het beste dicht bij het apparaat. Het lage energieverbruik zorgt voor een langere batterijduur.

Samenvatting: Wat is een smart home?

Een smart home is een netwerk van verbonden apparaten die uw leven vergemakkelijken en comfortabeler maken. Denk aan slimme verlichting en sensoren, de mogelijkheden zijn eindeloos.

De meest toegankelijke manier om te beginnen met een intelligent huis is het gebruik van slimme verlichting. Dankzij de lage investering en eenvoudige installatie ervaart u direct de voordelen van een thuisautomatisering. Houdt bij de aanschaf van slimme apparatuur rekening met de verschillende protocollen.

13-06-24
Smart home informatie
Gemaakt door Krijn Ermerins
+3173-7041102
Ma t/m vr van 9.00 tot 22.00 uur
Zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur
Zondag van 12.00 tot 17.00 uur